“De beste helft” en “Een nieuw begin” zijn twee titels uit het retraite aanbod van klooster Nieuw Sion. Een van deze twee wilde ik volgen. Ik heb gekozen voor “Een nieuw begin” en heb daar bepaald geen spijt van gehad. Hoewel ik 20 jaar geleden al een nieuw begin heb gemaakt, koos ik toch voor de eerste. In deze retraite kon je met alle mogelijke levensgebeurtenissen een nieuw begin maken. Dat was goed.

Ik kijk dankbaar en blij terug op mijn eerste 50 levensjaren. Ik mocht opgroeien in een ontspannen en liefdevolle gezinssfeer en er kwam een wijze mooie vrouw op mijn pad. Hoewel het baren er van niet zonder slag of stoot verliep, kwamen er vier geweldige zonen. Wat een rijkdom.

Rond mijn 50ste ontdekte ik langzamerhand waarom mensen mij vaak als “niet aanwezig” ervaarden. Ik had altijd al wel het vage gevoel het gehad een vreemde eend in de bijt te zijn en nu snapte ik ineens waar dat vandaan kwam! Er gebeurde ineens heel veel, terwijl er feitelijk niets was veranderd… Maar als je jezelf beter snapt wordt alles veel leuker. Vooral voor de ander.

Onbewust ga ik er vanuit dat ik 100 jaar word, de beste helft is nog niet eens halverwege. Een kleinzoon zei pas nog dat ie me wel een frisse oude opa vindt. Dat helpt ook. Het lastige is, dat ik nog in de ontkenningsfase zit.

Vandaag weer een nieuw begin van een volgend levensjaar! Heerlijk om steeds weer een nieuw begin te kunnen maken.